Fråga om stjärnbetyg (eller smilies, hjärtan och tummar)

Vår senaste frågetyp, Star Rating, används vanligtvis av recensenter för att rangordna saker som restauranger och hotell, filmer, tv-program eller vad som helst. Det vanligaste är ett femstjärnigt klassificeringssystem, där en stjärna står för den lägsta kvaliteten och fem stjärnor för den bästa eller högsta kvaliteten.

Enkelt exempel på en fråga om stjärnbetyg

Du kan använda en fråga om stjärnbetyg i sig själv i en enkel undersökning eller enkät eller som en del av en större samling frågor för att samla in mer information från respondenterna.

Typer av ikoner

Vi ger dig möjlighet att anpassa flera aspekter av frågan. Om du inte vill använda en stjärna ikon för din fråga, använd gärna en smiley, ett hjärta eller en tumme upp-ikon.

Alla 4 ikonerna: stjärna, hjärta, smiley, tummen upp

Betygsskala Antal

Om du hellre vill använda en 10-ikon betygsskala om du vill ha mer detaljerad information i stället för standardvärdet 5, kan du också göra det. Välj mellan 1 och 10 ikoner för din betygsskala. Jag är inte säker på varför du bara vill ha ett betyg med 1 ikon, men vi ville ge dig möjligheten om någon verkligen behövde det!

Ikonfärg

The ikonens färg är en annan aspekt som kan ändras efter eget tycke och smak. Klicka på en av de 64 standardfärgerna eller anpassa din färg från en kombination av nyanser, skiftningar och skuggor.

Färgväljaren. Välj mellan 64 standardfärger eller skapa din egen kombination.

Etiketter för klassificering

Nästa alternativ som du kan justera är märkning av klassificeringsvärden.. Om du till exempel vill göra det tydligt för dem som deltar i undersökningen att ett betyg med 1 stjärna betyder dåligt och ett betyg med 5 stjärnor betyder bäst, lägger du till en etikett ovanför ikonerna som säger detta. Lägg till så många eller så få etiketter som du vill.

Fråga om stjärnbetyg med betygsetiketter

Alternativet "N/A".

Ett annat sätt att anpassa frågan om stjärnbetyg är att lägga till en "N/A alternativ. Detta står för frasen "ej tillämpligt", "ej tillgängligt" eller "inget svar". Den används i en situation där frågan inte gäller för den svarande.

Låt oss säga att du äger ett hotell och att du ber varje besökare att fylla i en enkät med frågan "Vad tyckte du om vår mat?". Om någon bara har övernattat på hotellet men aldrig ätit någon mat i restaurangen skulle han eller hon svara på frågan med alternativet "N/A".

Fråga om stjärnklassificering med ett valfritt N/A-val

Klassificeringsvikter

Normalt sett skulle du rangordna varje svar med en enkel skala: 1 stjärna = 1 poäng, 2 stjärnor = 2 poäng osv. Det kan dock finnas omständigheter när du vill vikta saker och ting på olika sätt.

Kanske 1 stjärna = 0 poäng, 2 stjärnor = 5 poäng, 3 stjärnor = 10 poäng, till exempel. Du kan också använda negativa tal. Du kan till exempel göra något liknande: 1 stjärna = -2, 2 stjärnor = -1, 3 stjärnor = 0, 4 stjärnor = 1 och 5 stjärnor = 2. Dessa betygsvikter används i rapporteringsavsnittet för att ge en vägd genomsnittlig poäng till varje svar.

Alternativ för kommentarer

Det finns tillfällen då ett svar med ett enda klick inte ger dig tillräckligt med information. Om du vill ge den som svarar på enkäten möjlighet att ge ytterligare information om sitt svar kan du lägga till en ruta för "annat" (eller en kommentar) i din fråga.

Fråga om stjärnbetyg med en textruta "annat".

Steg för att skapa din egen fråga om stjärnbetyg

Jag ska nu gå igenom hur du skapar din egen fråga om stjärnbetyg.

Klicka först på knappen Lägg till fråga + och dubbelklicka sedan på Stjärnbetyg.

Välj frågan om stjärnbetyg

Nästa steg är att ange frågetext. Till exempel: "Hur skulle du bedöma personalens vänlighet?"

Välj sedan ikon. I det här fallet valde vi alternativet "hjärtan".

Vi beslutade att ge respondenterna möjlighet att välja mellan 1 och 10 hjärtan.

Slutligen väljer vi den färg som bäst passar vår fråga och ikon (röd). Precis till höger om färgväljaren kan du se en förhandsvisning av ikonen med de valda alternativen.

Beroende på skalans storlek (antal ikoner) kan vi också göra bredd av alternativen smalare än standardbredden 100% för sidbredden. När du fattar detta beslut bör du vara medveten om att det påverkar både den stationära och mobila sidans visning.

Lägg till en fråga om stjärnbetyg

För beskrivningar av de andra frågealternativen, se de korta introduktionerna ovan.

Rapportering av stjärnbetyg

När deltagarna börjar delta i undersökningen vill du se vad de har skickat in. Klicka på knappen "Rapportering" högst upp på sidan och sedan på "Individuella svar" för att granska de val som varje person har lämnat in.

Klicka på Individuella svar för att se allt som en enskild respondent har skickat in.

På den här sidan visar vi hur de som deltagit i undersökningen har svarat på varje fråga. För frågetypen Stjärnbetyg visar vi antalet ikoner som klickats och det tillhörande poängtalet. Om du inte har ändrat standardvikterna kommer dessa två siffror att vara desamma.

Individuella svar

Sammanfattning av rapporteringen

Om du vill se en sammanfattning av de val som gjorts av alla de som svarat på enkäten hittills går du tillbaka till sidan med rapportöversikt och klickar på den gröna högerpilen högst upp på sidan. Alternativt kan du välja en specifik sida från rullgardinsmenyn.

Nedan följer ett exempel på vad du kan se för en fråga om stjärnbetyg. Hittills har vår fråga bara fått 4 svar: 1 1 stjärna, 1 4-stjärnigt betyg och 2 val som inte är tillämpliga. Det vägda genomsnittet beräknas genom att antalet svar för varje betyg multipliceras med vikten för respektive betyg. Valet "N/A" ignoreras.

Sammanfattning av rapporteringen av stjärnbetyg - vägt genomsnitt

I exemplet ovan blir detta: (1 * 1 + 1 * 4) / (1 + 1) = 2.5. Detta tal visas i det gula stapeldiagrammet. Klicka på rullgardinsmenyn "Viktat genomsnitt" längst upp till höger och välj "Fördelning" för att grafiskt se hur många gånger varje enskilt val valdes. Alla alternativ som inte valdes alls är uteslutna från diagrammet. Det är därför det bara finns tre staplar.

Sammanfattning av rapporteringen av stjärnbetyg - fördelning av valmöjligheter

Vi kan se vad respondenterna har skrivit i textrutan "Något annat?" genom att klicka på länken längst ner med rubriken "Bläddra bland 'andra' svar".

För ytterligare dataanalys kan du också klicka på knappen "Export" längst upp till höger på skärmen för att exportera data från frågan om stjärnbetyg till dataformatet Excel, CSV eller SPSS.

Det var allt! Vi hoppas att du nu har en bra uppfattning om när och hur du ska använda frågan om stjärnbetyg i dina undersökningar. Låt oss veta om du har några frågor i kommentarsfältet nedan eller skicka ett mejl till vårt supportteam.

Kommentarer

 • Alessandra
  June 23, 2023 på 4:37 pm

  Är det möjligt att använda denna modell för klassificering av estrader i e-postmeddelanden?

  1. Chris
   September 2, 2023 på 12:03 pm

   Em algumas semanas anunciaremos um novo distribuidor de e-mail que permitirá que você envie pesquisas, incluindo perguntas como esta, para seus contatos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska