Sterrenscore Vraag (of smilies, hartjes & duimpjes)

Ons nieuwste vraagtype, Sterrenbeoordeling, wordt meestal gebruikt door recensenten voor het rangschikken van zaken als restaurants en hotels, films, tv-programma's of, eigenlijk, alles. Een beoordelingssysteem met vijf sterren is het meest gebruikelijk, waarbij één ster de laagste is en vijf sterren de beste of hoogste kwaliteit.

Voorbeeld van eenvoudige vraag met sterrenwaardering

U kunt een vraag met sterrenbeoordeling op zichzelf gebruiken in een eenvoudige enquête of opiniepeiling, of als onderdeel van een grotere verzameling vragen om meer informatie van de respondenten te verzamelen.

Icoontypes

Wij bieden u de mogelijkheid om verschillende aspecten van de vraag te personaliseren. Als u geen ster wilt gebruiken pictogram voor je vraag, voel je vrij om een smiley, hartje of duimpje omhoog icoontje te gebruiken.

Alle 4 icoontypes: ster, hart, smiley, duimpjes omhoog

Beoordelingsschaal Telling

Als u liever een 10-icoon gebruikt waarderingsschaal voor meer granulariteit in plaats van onze standaard 5, kunt u dat ook doen. Kies tussen 1 en 10 pictogrammen voor uw beoordelingsschaal. Ik weet niet waarom u slechts een 1-icoon rating zou willen, maar we wilden u de mogelijkheid geven voor het geval iemand het echt nodig heeft!

Icoon Kleur

De icoonkleur is een ander aspect dat naar hartelust kan worden veranderd. Klik op een van de 64 standaardkleuren of pas uw kleur aan uit een combinatie van tinten, tinten en schakeringen.

Kleurenkiezer. Kies uit 64 standaardkleuren of maak uw eigen combinatie.

Rating Etiketten

De volgende optie die u kunt aanpassen zijn de classificatielabels. Als u de deelnemers aan uw enquête bijvoorbeeld duidelijk wilt maken dat een beoordeling met 1 ster slecht betekent en een beoordeling met 5 sterren het beste, dan voegt u een label toe net boven de pictogrammen waarin dat staat. Voeg zo veel of zo weinig labels toe als u wilt.

Sterrenscorevraag met beoordelingslabels

N.v.t."-optie

Een andere manier om uw vraag met sterrenclassificatie aan te passen is door een "N/A optie. Dit staat voor de uitdrukking "niet van toepassing", "niet beschikbaar" of "geen antwoord". Het wordt gebruikt in een situatie waarin de vraag niet van toepassing is op de respondent.

Stel dat u eigenaar bent van een hotel en u vraagt elke bezoeker een enquête in te vullen met de verplichte vraag "Wat vond u van ons eten?" Als iemand alleen de nacht in het hotel heeft doorgebracht maar nooit in het restaurant heeft gegeten, zou hij deze vraag beantwoorden met de keuze "N.v.t.".

Sterrenscorevraag met een optionele n.v.t.-keuze

Waardering Gewichten

Normaal gesproken zou u elk antwoord met een eenvoudige schaal rangschikken: 1 ster = 1 punt, 2 sterren = 2 punten, enz. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin u dingen anders wilt wegen.

Misschien 1 ster = 0 punten, 2 sterren = 5 punten, 3 sterren = 10 punten, bijvoorbeeld. Je kunt ook negatieve getallen gebruiken. Je zou bijvoorbeeld iets als dit kunnen doen: 1 ster = -2, 2 sterren = -1, 3 sterren = 0, 4 sterren = 1 en 5 sterren = 2. Deze gewichten worden gebruikt in het rapportagegedeelte om een gewogen gemiddelde score te geven aan elke reactie.

Commentaar Optie

Er zijn momenten waarop een antwoord met één klik u niet voldoende informatie verschaft. Als u de respondent de mogelijkheid wilt bieden om extra context te geven aan zijn antwoord, voegt u een vakje 'overige' (of commentaar) toe aan uw vraag.

Sterrenscorevraag met een "ander" tekstvak

Stappen om uw eigen vraag met sterrenclassificatie te maken

Ik zal je nu de stappen uitleggen om je eigen Ster Rating Vraag te maken.

Klik eerst op de knop Vraag toevoegen + en dubbelklik dan op Sterrenscore.

Kies de Ster Rating vraag

De volgende stap is het invoeren van de vraagtekst. Bijvoorbeeld: "Hoe beoordeelt u de vriendelijkheid van ons personeel"?

Kies dan de pictogram. In dit geval kozen we de optie "harten".

We besloten de respondenten de keuze te geven tussen 1 en 10 harten.

Tenslotte kiezen we de kleur dat het beste past bij onze vraag en icoon (rood). Rechts van de kleurkiezer ziet u een voorbeeld van het icoon met de gekozen opties.

Afhankelijk van de schaalgrootte (aantal iconen), kunnen we ook de breedte van de keuzen smaller dan de standaard 100% van de paginabreedte. Houd er bij het nemen van deze beslissing rekening mee dat dit van invloed is op zowel de weergave van de desktop-enquête als die van mobiele apparaten.

Een vraag met sterretjes toevoegen

Voor beschrijvingen van de andere vraagmogelijkheden, zie de korte inleidingen hierboven.

Sterrenscore-rapportage

Als respondenten beginnen met het invullen van uw enquête, wilt u zien wat zij hebben ingediend. Klik op de knop "Rapportage" boven aan de pagina en vervolgens op "Individuele reacties" om de keuzes te bekijken die elke persoon heeft ingediend.

Klik op Individuele reacties om alles te zien wat een enkele respondent heeft ingediend

Op deze pagina tonen wij u hoe mensen die uw enquête hebben ingevuld, op elke vraag hebben gereageerd. Voor het vraagtype Sterrenwaardering geven wij het aantal aangeklikte pictogrammen en de bijbehorende score weer. Als u de standaardgewichten niet hebt gewijzigd, zullen deze twee getallen hetzelfde zijn.

Individuele antwoorden

Rapportage Samenvatting

Als u een overzicht wilt zien van de keuzes die al uw respondenten tot dusver hebben gemaakt, gaat u terug naar de pagina met het rapportageoverzicht en klikt u op de groene pijl naar rechts boven aan de pagina. U kunt ook gewoon een specifieke pagina kiezen in het vervolgkeuzemenu.

Hieronder ziet u een voorbeeld van wat u zou kunnen zien bij een vraag met een sterrenscore. Tot nu toe heeft onze vraag slechts 4 reacties ontvangen: 1 waardering met 1 ster, 1 waardering met 4 sterren en 2 keuzes die niet van toepassing zijn. Het gewogen gemiddelde wordt berekend door het aantal reacties voor elke waardering op te tellen, vermenigvuldigd met het gewicht van de respectieve waardering. 'N.v.t.-selecties' worden genegeerd.

Sterrenscore rapportage samenvatting - gewogen gemiddelde

In het bovenstaande voorbeeld komt dit neer op: (1 * 1 + 1 * 4) / (1 + 1) = 2.5. Dat getal staat in het gele staafdiagram. Klik op de vervolgkeuzelijst "Gewogen gemiddelde" rechtsboven en selecteer "Verdeling" om grafisch te zien hoe vaak elke individuele keuze werd gekozen. Alle opties die helemaal niet werden gekozen, zijn niet in het diagram opgenomen. Daarom zijn er slechts 3 balken.

Rapportageoverzicht sterrenbeoordeling - keuzeverdeling

Wij kunnen zien wat de respondenten hebben ingevuld in het tekstvak "Nog iets?" door te klikken op de link onderaan getiteld "Bladeren door de 'overige' antwoorden".

Voor verdere gegevensanalyse kunt u ook klikken op de knop "Exporteren" rechtsboven in het scherm om de gegevens van uw vragen met sterrenscore te exporteren naar de gegevensindelingen Excel, CSV of SPSS.

Dat was het! We hopen dat u nu een goed idee hebt van wanneer en hoe u de vraag over sterrenbeoordeling in uw enquêtes kunt gebruiken. Laat het ons weten als u nog vragen hebt in het commentaargedeelte hieronder of stuur gewoon een e-mail naar ons ondersteuningsteam.

Opmerkingen

 • Alessandra
  June 23, 2023 bij 4:37 pm

  Is het mogelijk om dit model voor het classificeren van estrela's te gebruiken in de e-mail?

  1. Chris
   September 2, 2023 bij 12:03 pm

   Over enkele maanden zullen we een nieuwe e-mailverspreider introduceren waarmee u vragen, waaronder vragen zoals deze, kunt stellen aan uw contactpersonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands