Advies voor het maken van online enquêtes

Bij elk soort onderzoek is het niet ongewoon dat er vragen worden gesteld over uw postcode en hoe u een bepaald bedrijf hebt leren kennen. Velen van ons hebben deze vragen wel eens gehoord aan de telefoon met kabel- of internetbedrijven. Deze vragen worden gesteld omdat het voor een bedrijf van groot belang is te weten wat de houding van een klant is ten opzichte van een product of dienst die hij afneemt.

Evenzo zijn er veel meer gegevens over klanten, zoals gevoelens en voorkeuren voor producten en over de demografie van klanten. Dit is enorm nuttig voor ondernemers en eigenaren van kleine bedrijven als zij de kennis bezitten om op de juiste manier inzichten te verzamelen en de resultaten te interpreteren. Het mooie van online enquêtes is dat ze snel en effectief zijn in het verzamelen van gegevens en zeer kosteneffectief. Hieronder vindt u enkele stappen om u te helpen aan de slag te gaan met enquêtes.

Bepaal uw doelstellingen

Het is van vitaal belang om eerst te bepalen wat uw zakelijke doelstellingen zijn bij uw inspanningen om uw online enquête uit te voeren. Het kan zijn dat u een nieuwe productlijn overweegt of dat u informatie wilt verzamelen die de aanbiedingen voor mogelijke investeerders of marketeers zal versterken. Misschien wilt u zelfs de efficiëntie van uw reclamestrategieën evalueren. U moet in staat zijn de lengte van uw enquête te beperken, aangezien u de behoefte zult moeten weerstaan om alles te vragen wat in u opkomt. Uiteindelijk betekent dit dat u een welomschreven reeks doelstellingen die u zullen helpen om te bepalen welke vragen u in de enquête moet opnemen.

doelen stellen voor gratis online enquêtes

Achteruit werken

Zodra u uw doelstellingen hebt bepaald, moet u overweeg de gegevens die u uit de resultaten van de enquête wilt verkrijgen en gebruik dan omgekeerd denken om vragen te ontwerpen die op deze zaken betrekking hebben. Ter illustratie, als u wilt weten hoe klanten de service van uw bedrijf vinden, stel hen dan alle vragen die u kunt bedenken die betrekking hebben op de manier waarop zij werden bediend. Vragen over zaken als de vriendelijkheid van de werknemers, de sfeer, enzovoort moeten worden gesteld. Wees er alleen zeker van dat u niet vraagt dubbelzinnige vragen. Dit betekent dat u niet twee dingen in één vraag moet stellen die de deelnemer in verwarring kunnen brengen of dwingen te antwoorden op een manier die u niet verwacht. Bijvoorbeeld, stel geen vragen als: "hoe gastvrij en ervaren waren de medewerkers van de klantenservice?" Het kan zijn dat de medewerkers gastvrij waren, maar niet erg ervaren, of andersom. Dit kan van invloed zijn op hoe de deelnemer de vraag beantwoordt. U krijgt de beste resultaten als u de vragen gerichter stelt en relevanter maakt voor uw doelstellingen.

Wees je bewust van vooroordelen

U kent waarschijnlijk de soorten antwoorden die u op uw enquêtes zult krijgen. Het is echter een veelgemaakte fout om vragen te maken die leiden tot antwoorden die u wenst. Bijvoorbeeld: "Bent u het ermee eens dat de medewerkers van de klantenservice gastvrij waren?" Als u de deelnemer op deze manier leidt, zijn ze geneigd vriendelijker of bevooroordeeld te antwoorden, zelfs als het niet waar is. Overweeg de volgorde van de vragen te wijzigen en zorg ervoor dat het echte vragen zijn en geen beweringen.

Experimenteer eerst

Het is een goed idee om uw enquête eerst te laten redigeren door een ervaren persoon. Het moet duidelijk en direct zijn met gerichte vragen. Zorg ervoor dat iemand die de enquête invult de tijd bijhoudt. Als het te lang duurt of als er te veel vragen zijn, zullen veel deelnemers de enquête niet afmaken. Vragen met een open einde vergen meer tijd om te beantwoorden. Zij zullen echter betere resultaten opleveren. Dus wees niet bang en begin met het gebruiken van een gratis online enquête-instrument!

Verzamel de resultaten en evalueer de info

Het is van vitaal belang dat u uw klanten bijhoudt. Daarbij kan het nodig zijn dat u e-mails verstuurt om feedback te verkrijgen, dat u advertenties op uw website plaatst en zelfs op sommige sites van derden om meer mensen te trekken om aan de enquête deel te nemen. Zorg ervoor dat uw enquête een week lang open en beschikbaar blijft, zodat iedereen een eerlijke kans heeft om deel te nemen. Zodra je de resultaten hebt, analyseer je ze en trek je je eigen conclusies. Als dit gedaan is, ga dan terug naar de fundamentele doelstellingen uit de eerste stap en controleer of u deze hebt bereikt met de enquête.

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands