Съвети за това как да се направи малък бизнес маркетинг достъпно

Всяка маркетингова кампания може да натовари ресурсите на вашия бизнес, но той все още има нужда от реклама и разпространение на информация. Маркетингът на малкия бизнес е от съществено значение за развитието му. Не можете да си позволите да бъдете самодоволни - знаете, че вашите конкуренти не са.  Тогава вие като предприемач трябва да започнете да мислите нестандартно.

Направете домашното си преди да привлечете нови клиенти

Започнете с разговори със съществуващите си клиенти. Вместо да харчите хиляди долари за кампания за привличане на нови хора, можете да започнете с действия по отношение на богатите възможности, които са налични при съществуващите ви клиенти. Първата ви цел е да оцените възприятието на тези, които вече са опитали вашия продукт или услуга. За да направите това, изберете няколко от вашите клиенти и ги интервюирайте (или им изпратете анкета). Можете дори да помолите трета страна да го направи, като по този начин клиентите могат да бъдат по-открити, ако не се страхуват да наранят чувствата ви.

След като сте намерили човек, който е готов да участва в интервюто, следващата стъпка е да зададете важни въпроси и да го направите кратко. Не искате да отегчавате или досаждате на съществуващите си клиенти.

Въпросите трябва да са от рода на: 1) какви предизвикателства се опитвахте да разрешите, когато избрахте нашия продукт? б) колко важни бяха продуктите на нашата компания за решаване на вашия проблем в) след като опитахте продукта, какъв друг продукт или услуга бихте искали да продаваме заедно със съществуващия(ите)?

След това, след като сте събрали всички интервюта, можете да използвате тези данни, за да откриете тенденции и теми. Не забравяйте да изпратите благодарствена бележка на всеки клиент, който е участвал; не само че ще се почувстват оценени, но можете да използвате това като още една възможност да увеличите разпознаваемостта на марката си. Важното е да се вгледате в това, с което разполагате. Поучете се от наличните данни и ги приложете в бизнеса си.

Използвайте въображението си

Маркетинговите кампании не трябва да бъдат скъпи графични експлозии; можете лесно да създадете такава, която да отговаря на бюджета ви. Тя може да бъде малка като пощенска картичка. Опитайте се да измислите нещо различно и не се колебайте да проверите какво правят вашите конкуренти. Също така може да е полезно да разгледате как компаниите в други отрасли правят нещата. Може да ви хрумнат някои съвсем нови идеи.

Не е толкова скъпо, колкото си мислите

Рекламата може да изглежда скъпа, но в днешно време има все повече фирми за връзки с обществеността, които са на разположение за много ниска такса, а благодарение на интернет пазаруването на цени е лесно. Тези фирми са специализирани в измислянето на нещо, без значение колко малко, което определено ще привлече интереса на обществеността.

Започнете с имейл маркетинг. Той е гъвкав, рентабилен, лесен за измерване и много ефективен. Помага за увеличаване на трафика към вашия уебсайт и за достигане до по-голяма аудитория. Всъщност маркетингът по електронна поща ви позволява не само да рекламирате услугите си, но и да ви помогне да утвърдите марката си. Той е ефективна форма на комуникация; с него можете дори да обявявате пускането на продукти на пазара.

Възможностите са безкрайни, но трябва да си напишете домашното, да обмислите нещата и да разработите подходящо послание, което да изглежда ефективно и подходящо и да е в съответствие с маркетинговите ви цели.

В следваща публикация в блога ще разгледаме как социалните медии могат да се използват като допълнителен маркетингов инструмент.

Коментари

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски