Въпрос за оценка със звезди (или усмивки, сърца и палци)

Най-новият ни тип въпрос - "Оценка със звезди" - обикновено се използва от рецензенти за оценяване на неща като ресторанти и хотели, филми, телевизионни предавания и изобщо на всичко. Най-разпространена е петзвездната система за оценяване, като една звезда е най-ниската оценка, а пет звезди означават най-доброто или най-високото качество.

Прост пример за въпрос за оценка със звезди

Можете да използвате въпрос за звездна оценка самостоятелно в обикновено проучване или анкета или като част от по-голям набор от въпроси, за да съберете повече информация от респондентите.

Типове икони

Предоставяме ви възможност да персонализирате няколко аспекта на въпроса. Ако не искате да използвате звезда икона за въпроса си, не се колебайте да използвате усмихнато личице, сърчице или икона с вдигнат палец.

Всички 4 типа икони: звезда, сърце, усмивка, вдигнат палец

Скала за оценяване Брой

Ако предпочитате да използвате 10-икона рейтингова скала за по-голяма детайлност вместо стандартните 5, можете да направите и това. Изберете между 1 и 10 икони за вашата скала за оценка. Не съм сигурен защо бихте искали оценка само с 1 икона, но искахме да ви дадем тази възможност, в случай че някой наистина има нужда от нея!

Цвят на иконата

Сайтът цвят на иконата е друг аспект, който може да се променя по желание. Щракнете върху един от 64-те стандартни цвята или персонализирайте своя цвят от комбинация от нюанси, оттенъци и оттенъци.

Избор на цвят. Изберете от 64 стандартни цвята или направете своя собствена комбинация.

Етикети за оценка

Следващата опция, която можете да настроите, са етикети за оценка. Ако например искате да обясните на участниците в проучването, че оценка от 1 звезда означава лошо, а оценка от 5 звезди - най-добро, добавете етикет точно над иконите, в който се казва това. Добавете толкова етикети, колкото искате.

Въпрос за оценка със звезди с етикети за оценка

Опция "N/A

Друг начин за персонализиране на въпроса за оценка със звезди е чрез добавяне на "N/A опция. Това е съкращение на фразата "не е приложимо", "не е налично" или "няма отговор". Използва се в ситуация, когато въпросът не се отнася за респондента.

Да речем, че притежавате хотел и молите всеки посетител да попълни анкета, включваща задължителния въпрос "Как ви хареса храната?" Ако някой е прекарал само една нощ в хотела, но никога не е ял храна в ресторанта, той ще отговори на този въпрос с "N/A".

Въпрос за оценка със звезди с незадължителен избор N/A

Рейтингови тегла

Обикновено оценявате всеки отговор с проста скала: 1 звезда = 1 точка, 2 звезди = 2 точки и т.н. Възможно е обаче да има обстоятелства, при които да искате да претеглите нещата по различен начин.

Например 1 звезда = 0 точки, 2 звезди = 5 точки, 3 звезди = 10 точки. Можете да използвате и отрицателни числа. Например можете да направите нещо подобно: 1 звезда = -2, 2 звезди = -1, 3 звезди = 0, 4 звезди = 1 и 5 звезди = 2. Тези тегла на оценките се използват в раздела за отчитане, за да се даде среднопретеглена оценка на всеки отговор.

Опция за коментар

В някои случаи отговорът с едно кликване не ви предоставя достатъчно информация. Ако искате да дадете на респондента възможност да предостави допълнителен контекст към отговора си, добавете поле "друго" (или коментар) към въпроса си.

Въпрос за оценка със звезди с текстово поле "друго

Стъпки за създаване на собствен въпрос за оценка на звездите

Сега ще ви преведа през стъпките за създаване на собствен въпрос за оценка със звезди.

Първо щракнете върху бутона Add Question + (Добавяне на въпрос +) и след това щракнете два пъти върху Star Rating (Оценка със звезди).

Изберете въпроса за оценка със звезди

Следващата стъпка е да въведете текст на въпроса. Например: "Как бихте оценили дружелюбността на нашия персонал?"

След това изберете икона. В този случай избрахме опцията "сърца".

Решихме да дадем на респондентите възможност да избират между 1 и 10 сърца.

Накрая избираме цвят която най-добре отговаря на нашия въпрос и икона (червена). Точно вдясно от селектора на цветове можете да видите предварителен преглед на иконата с избраните опции.

В зависимост от размера на мащаба (броя на иконите), можем също така да направим ширина на избора по-тесен от стандартната ширина на страницата 100%. Когато вземате това решение, моля, имайте предвид, че това се отразява както на изгледа на проучването за настолни компютри, така и на този за мобилни устройства.

Добавяне на въпрос за оценка със звезди

За описание на другите варианти на въпроси вижте кратките представяния по-горе.

Отчитане на звездния рейтинг

Когато респондентите започнат да участват в проучването ви, ще искате да видите какво са изпратили. Щракнете върху бутона "Reporting" (Отчитане) в горната част на страницата и след това върху "Individual Responses" (Индивидуални отговори), за да прегледате изборите, които всеки човек е подал.

Кликнете върху Индивидуални отговори, за да видите всичко, което е подал един респондент.

На тази страница ще ви покажем как хората, участвали в проучването, са отговорили на всеки въпрос. За въпроса от типа "Оценка със звезди" показваме броя на щракнатите икони и съответната оценка. Ако не сте променили стандартните тегла, тези две числа ще бъдат едни и същи.

Индивидуални отговори

Обобщение на отчетите

За да видите обобщение на избора, направен от всички участници в проучването до момента, върнете се на страницата за преглед на отчетите и кликнете върху зелената стрелка надясно в горната част на страницата. Като алтернатива просто изберете конкретна страница от падащото меню.

По-долу е даден пример за това, което може да видите за въпрос за оценка със звезди. Досега нашият въпрос е получил само 4 отговора: 1 оценка с 1 звезда, 1 оценка с 4 звезди и 2 неприложими отговора. Среднопретеглената стойност се изчислява, като се събере броят на отговорите за всяка оценка, умножен по теглото на съответната оценка. Изборите "Неприложимо" се игнорират.

Обобщение на отчетите за звездния рейтинг - среднопретеглена стойност

В горния пример това означава: (1 * 1 + 1 * 4) / (1 + 1) = 2.5. Това число е показано в жълтата стълбовидна диаграма. Щракнете върху падащия бутон "Среднопретеглена стойност" в горния десен ъгъл и изберете "Разпределение", за да видите графично колко пъти е бил избран всеки отделен избор. Всички опции, които изобщо не са били избрани, са изключени от графиката. Ето защо има само 3 стълба.

Обобщение на отчетите за звездния рейтинг - разпределение на избора

Можем да видим какво са въвели анкетираните в текстовото поле "Всичко друго?", като кликнем върху връзката в долната част, озаглавена "Преглед на отговорите "друго"".

За по-нататъшен анализ на данните можете също така да щракнете върху бутона "Export" (Експортиране) в горния десен ъгъл на екрана, за да експортирате данните от въпроса за звездната оценка във формати за данни Excel, CSV или SPSS.

Това е всичко! Надяваме се, че вече имате добра представа кога и как да използвате въпроса за звездната оценка в проучванията си. Моля, уведомете ни, ако имате някакви въпроси, в раздела за коментари по-долу или просто изпратете имейл до нашия екип за поддръжка.

Коментари

 • Alessandra
  June 23, 2023 в 4:37 pm

  É possível utilizar esse modelo de pergunta de classificação de estrelas no corpo do e-mail?

  1. Chris
   September 2, 2023 в 12:03 pm

   Em algumas semanas anunciaremos um novo distribuidor de e-mail que permitirá que você envie pesquisas, incluindo perguntas como esta, para seus contatos.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски