SPSS en enquêtes

Nadat mensen uw enquête hebben ingevuld, wilt u op een overzichtelijke manier bekijken wat zij hebben ingediend, zodat u actiegerichte volgende stappen kunt zetten.

SurveyRock biedt u verschillende hulpmiddelen voor het analyseren van de resultaten van enquêtes die zijn afgenomen door uw klanten en cliënten. Voor extra geavanceerde analyse bieden wij al lange tijd de mogelijkheid om uw antwoorden te exporteren in het Excel of CSV bestandsformaat. Nu zijn wij verheugd u te laten weten dat u nu de gegevens van uw enquêteresultaten kunt exporteren naar het SPSS native bestandsformaat (.sav).

SPSS is een veelgebruikt programma voor statistische analyse en wordt ook gebruikt door marktonderzoekers, gezondheidsonderzoekers, enquêtebedrijven, de overheid, onderwijsonderzoekers, marketingorganisaties, datamijners en anderen. Door SPSS te gebruiken kunt u:

  • Analyseer en begrijp uw enquêtegegevens beter en los complexe bedrijfs- en onderzoeksproblemen op
  • Sneller inzicht krijgen in grote en complexe gegevensreeksen met geavanceerde statistische procedures die bijdragen tot een hoge nauwkeurigheid en kwaliteit van de besluitvorming
  • Gebruik extensies, Python en R programmeertaalcode om te integreren met open source software

Stappen voor exporteren in SurveyRock

Om u te laten zien hoe u uw gegevens naar SPSS kunt exporteren, heb ik zojuist een eenvoudige exit-enquête voor een softwaretoepassing voor banken gemaakt en een paar reacties ingediend.

Voorbeeld enquête klantervaring banktoepassing

Als u klaar bent om de reacties te exporteren, gaat u naar het gedeelte Rapportage en klikt u op Exporteren.

Klik op rapportage en dan op exporteren

Er wordt een pop-upvenster geopend met het exportmenu. Kies SPSS (de optie Individuele reacties wordt automatisch gekozen), selecteer Vragen met open vragen opnemen als u wilt dat die worden opgenomen (tekstvak- en tekstregelvragen) en klik onderaan op Exporteren.

Kies SPSS en klik dan op exporteren

Er verschijnt een venster met de vraag of je het bestand wilt opslaan of openen in SPSS. Ik heb SPSS opgestart en zie het onderstaande scherm.

Overzicht SPSS-enquête

SPSS-variabele weergave van de export van enquêtegegevens
SPSS Variabele Weergave

Als u niet bekend bent met de lay-out van de SPSS-toepassing, zijn er twee primaire weergaven van uw gegevensstructuur: Gegevens en variabelen. U kunt dit zien aan de twee tabbladen linksonder in de schermafbeelding hierboven. De variabele weergave toont u de velddetails (structuur van uw vragen), zoals veldnaam, type, vraaglabel, enz. De gegevensweergave toont u de enquêtereacties per vraag en respondent.

De eerste 5 velden zijn in elke enquête hetzelfde:

  • ID van de respondent: Dit is een unieke ID voor elk van uw respondenten
  • Begindatum: De datum en tijd waarop de gebruiker met de enquête is begonnen
  • Afgewerkt Datum: Datum en tijd waarop de gebruiker de enquête heeft voltooid. Dit is leeg als hij de enquête nog niet heeft voltooid.
  • IP-adres: Als u ervoor hebt gekozen IP-adressen van uw respondenten te verzamelen, worden deze hier weergegeven
  • Type apparaat: Dit is het soort apparaat dat wordt gebruikt door de persoon die de enquête invult. Dit kan een desktop, tablet of mobiel zijn.

De rest van de velden in de Variabeleweergave zijn voor elke enquête anders en vertegenwoordigen elke vraag.

Voorbeeldvraag beoordelingsschaal
Beoordelingsschaal Voorbeeldvraag

De eerste vraag in onze voorbeeldenquête is een vraag van het matrix-type (waarderingsschaal). Elke rij van de enquêtevraag wordt als een afzonderlijke rij weergegeven in de weergave Variabele. De eerste rij van de eerste vraag wordt automatisch "q001_001" genoemd en zo verder tot en met "q001_003" aangezien de eerste vraag 3 rijen heeft. De kolomtitels zijn aan elk van de drie rijen gekoppeld en kunnen worden bekeken door op de cel Waarden te klikken (zie onderstaande schermafbeelding).

SPSS-waardelabels van de waarderingsschaalvraag
Rating Scale Rij Keuze Opties

De tweede vraag in de enquête is een eenvoudige meerkeuzevraag met twee opties, alsmede een vervolgvraag van het type "andere". De Variabele weergave toont dit in de twee zojuist genoemde velden.

Het laatste element van de enquête is een algemene open vraag "Wat kunnen wij doen om onze software te verbeteren?" Deze is in de schermafbeelding hierboven te zien als de laatste rij en is een vraag van het type "string".

Alles wat we tot nu toe in SPSS hebben bekeken, was bedoeld om de vragen en de antwoordgegevens te beschrijven. Als we op het tabblad Gegevensweergave onder aan het scherm klikken, zien we de antwoorden die onze respondenten hebben gegeven.

Antwoorden waarbij de waarde-etiketten zijn uitgeschakeld
Reacties met uitgeschakelde waardenlabels

In het bovenstaande voorbeeld kunnen we zien dat de eerste gebruiker de 2e optie koos voor de eerste rij van de matrix, de eerste optie voor de tweede rij en de 3e optie voor de derde rij. Aangezien de optietekst gekoppeld is aan het keuzenummer, zoals eerder vermeld, heeft SPSS de mogelijkheid om ons het optielabel te tonen in plaats van alleen het nummer. Klik gewoon op "View" -> "Value Labels" in de toepassing om deze optie in te schakelen. De gegevens hierboven worden dan getransformeerd zoals hieronder te zien is. Zoveel gebruiksvriendelijker!

Antwoorden met de waarde labels weergegeven
Antwoorden met de waarde-etiketten weergegeven

Nu kunt u de kracht van SPSS gebruiken om uw enquêtereacties te analyseren!

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands