SPSS og undersøgelser

Når deltagerne har besvaret din undersøgelse, skal du gennemgå det, de har indsendt, på en organiseret måde, så du kan skabe handlingsorienterede næste skridt.

SurveyRock tilbyder dig flere værktøjer til at analysere resultaterne af de undersøgelser, som dine kunder og klienter har foretaget. For yderligere avanceret analyse har vi længe tilbudt muligheden for at eksportere dine svar i Excel- eller CSV-filformat. Nu er vi glade for at kunne fortælle dig, at du nu kan eksportere dine data om undersøgelsesresultater til SPSS det oprindelige filformat (.sav).

SPSS er et meget udbredt program til statistisk analyse og bruges også af markedsforskere, sundhedsforskere, undersøgelsesfirmaer, myndigheder, uddannelsesforskere, marketingorganisationer, dataminingfirmaer og andre. Ved at bruge SPSS kan du:

  • Analyser og forstå dine undersøgelsesdata bedre, og løs komplekse forretnings- og forskningsproblemer
  • Hurtigere forståelse af store og komplekse datasæt med avancerede statistiske procedurer, der hjælper med at sikre høj nøjagtighed og beslutningstagning af høj kvalitet
  • Brug udvidelser, Python- og R-programmeringssprogkode til at integrere med open source-software

Eksport trin i SurveyRock

For at vise dig, hvordan du eksporterer dine data til SPSS, har jeg lige oprettet en simpel exit-undersøgelse til et banksoftwareprogram og indsendt et par svar.

Eksempel på en undersøgelse af kundeoplevelsen i forbindelse med en bankapplikation

Når du er klar til at eksportere svarene, skal du gå til afsnittet Rapportering og klikke på Eksporter.

Klik på rapportering og derefter på eksport

Der åbnes et pop op-vindue med eksportmenuen. Vælg SPSS (Individuelle svar vælges automatisk), vælg Inkluder åbne spørgsmål, hvis du vil have dem med (spørgsmål i tekstboks og tekstlinje), og klik på Eksporter nederst.

Vælg SPSS, og klik derefter på eksport

Der vises et vindue, hvor du bliver spurgt, om du vil gemme filen eller åbne den i SPSS. Jeg startede SPSS og fik nedenstående skærmbillede.

Oversigt over SPSS-undersøgelser

SPSS-variabelvisning af eksport af undersøgelsesdata
SPSS Variabelvisning

Hvis du ikke er bekendt med SPSS-programmets layout, er der to primære visninger af din datastruktur: Data og variabler. Du kan se dette med de to faner nederst til venstre i skærmbilledet ovenfor. Variabelvisningen viser dig feltdetaljerne (strukturen af dine spørgsmål), f.eks. feltnavn, type, spørgsmålsbetegnelse osv. Datavisningen viser dig undersøgelsessvarene efter spørgsmål og respondent.

De første 5 felter er de samme i alle undersøgelser:

  • Respondentens ID: Dette er et unikt ID for hver af dine respondenter i undersøgelsen
  • Startdato: Den dato og det tidspunkt, hvor brugeren startede undersøgelsen
  • Færdig dato: Dato og tidspunkt, hvor brugeren afsluttede undersøgelsen. Dette er tomt, hvis de endnu ikke har afsluttet den.
  • IP-adresse: Hvis du har valgt at indsamle IP-adresser fra dine respondenter, vil de blive vist her
  • Enhedstype: Dette er den type enhed, som den person, der foretager undersøgelsen, bruger. Det kan være enten desktop, tablet eller mobil.

Resten af felterne i variabelvisningen er forskellige for hver undersøgelse og repræsenterer hvert enkelt spørgsmål.

Eksempel på et spørgsmål på en vurderingsskala
Eksempel på en vurderingsskala Spørgsmål

Det første spørgsmål i vores eksempelundersøgelse er et spørgsmål af matrix-typen (vurderingsskala). Hver række i undersøgelsesspørgsmålet vises som en separat række i variabelvisningen. Den første række i det første spørgsmål får automatisk navnet "q001_001" og så videre til og med "q001_003", da det første spørgsmål har tre rækker. Kolonnetitlerne er knyttet til hver af de tre rækker og kan ses ved at klikke på cellen Værdier (se skærmbilledet nedenfor).

SPSS-værdilabels for spørgsmålet om vurderingsskalaen
Vurderingsskala række valgmuligheder

Det andet spørgsmål i undersøgelsen er et simpelt multiple choice-spørgsmål med to valgmuligheder samt et opfølgningsspørgsmål af typen "andet". Variabelvisningen viser dette i de to netop nævnte felter.

Det sidste element i undersøgelsen er et generelt åbent spørgsmål: "Hvad kan vi gøre for at forbedre vores software?" Dette kan ses i skærmbilledet ovenfor som den sidste række og er et spørgsmål af strengtypen.

Alt, hvad vi har set på indtil nu i SPSS, var for at beskrive spørgsmålene og svardataene. Hvis vi klikker på fanen Datavisning nederst på skærmen, kan vi se de svar, som vores respondenter har afgivet.

Svar med deaktiverede værdiangivelser
Svar med deaktiverede værgemærker

I eksemplet ovenfor kan vi se, at den første bruger valgte den anden mulighed for den første række i matrixen, den første mulighed for den anden række og den tredje mulighed for den tredje række. Da valgmulighedsteksten som tidligere nævnt er forbundet med valgnummeret, har SPSS mulighed for at vise os valgmulighedens betegnelse i stedet for blot nummeret. Du skal blot klikke på "View" -> "Value Labels" i programmet for at aktivere denne mulighed. Ovenstående data transformeres derefter som vist nedenfor. Så meget mere brugervenligt!

Svar med angivelse af værdiangivelser
Svar med angivelse af værdiangivelser

Nu kan du bruge SPSS til at analysere dine besvarelser i undersøgelsen!

Kommentarer

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

da_DKDansk