Întrebări de sondaj online - Câteva orientări utile!

Atunci când căutați răspunsuri la întrebări vitale din partea clienților, singurul mod în care le veți obține este să puneți întrebările corecte. Acest lucru necesită multă gândire intuitivă, muncă asiduă și sesiuni de brain storming cu alții. Următoarea discuție abordează unele dintre problemele comune care pot apărea atunci când se alcătuiesc întrebări pentru un sondaj.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când veniți cu întrebări într-o chestionar online este de a sta departe de cuvintele și întrebările orientative. Atunci când faceți schimbări minore în formularea întrebărilor, se pot genera diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele. Astfel de cuvinte precum "ar putea, ar trebui" și "ar putea" sună la fel, dar pot modifica de fapt sensul întrebării într-o mare măsură. Având o formulare puternică, care semnifică acțiune sau control, poate genera rezultate mai bune. Un exemplu este cuvântul "interzice" folosit în această propoziție: Credeți că Congresul ar trebui să interzică furnizorilor de asigurări să crească primele de asigurare? Unele formulări sunt complet tendențioase, cum ar fi: Nu ai vrea să mergi la Molly's Bar pentru evenimentul de Crăciun al companiei, nu-i așa?

O altă problemă legată de anchetele de sondaj este atunci când întrebările sunt plasate greșit. Este esențial ca întrebările să fie plasate în ordinea corectă, astfel încât să pară că urmează o logică. Acest lucru previne ca întrebările să fie interpretate greșit. De asemenea, acest lucru permite ca întrebările să fie interpretate în contextul lor adecvat. Ca regulă generală, este recomandabil să folosiți abordarea în pâlnie. Ar trebui să folosiți întrebări generale și ample aproape de începutul sondajului, ca o încălzire. Urmați acest lucru prin utilizarea unor întrebări mai distincte și apoi reveniți la întrebări care sunt de obicei simple, cum ar fi întrebările bazate pe date demografice.

sondaj online

Când intrați în întrebările cu alegere multiplă, asigurați-vă că evitați categorii neexclusive de feedback. Categoriile de feedback pentru întrebările cu alegere multiplă trebuie să fie distincte între ele pentru a permite efectuarea unor alegeri evidente. Dacă folosiți tipul de întrebări neexclusive, participantul la sondaj se va descuraja, iar interpretarea va fi, în cel mai bun caz, dificilă atunci când va încerca să analizeze răspunsurile.

Aveți grijă să nu folosiți formulări necunoscute sau complicate în întrebările sondajului. Evitați să folosiți o întrebare de genul: Îți plac computerele? Această linie de întrebări este vagă, deoarece ar putea fi vorba despre dragostea pentru internet, dragostea pentru jocurile pe calculator, bucuria de a lucra cu calculatoarele și așa mai departe. Trebuie să rămâneți specific în ceea ce doriți să aflați.

Nu puneți niciodată întrebări într-un sondaj care să aducă răspunsuri forțate. Este posibil ca persoanele care participă la sondaj să nu fie capabile să răspundă la ele sau pur și simplu să nu dorească să răspundă. Pentru majoritatea oamenilor, intimitatea este un aspect important al vieții. Dacă puneți întrebări despre salariul, familia, profesia, igiena personală și altele asemenea unei persoane, aceasta poate considera că este prea intruzivă și decide să nu răspundă.

Există și multe alte tipuri de întrebări care trebuie evitate. Un alt exemplu este enumerarea neexhaustivă. Atunci când formulați întrebări cu referire la liste, asigurați-vă că ați acoperit toate opțiunile. Dacă nu sunteți sigur, atunci ar trebui să efectuați un pretest care să utilizeze opțiunea "Altele", în care îi instruiți să "precizeze" răspunsul lor. După ce ați finalizat acest lucru, asigurați-vă că actualizați chestionarul și reafirmați că abordați toate obiectivele sondajului. 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână