Stöd för RTL-språk (höger-till-vänster)

På engelska skriver (och läser) vi från vänster till höger, men det finns flera språk, som arabiska, hebreiska, persiska och urdu, som skrivs i motsatt riktning, från höger till vänster (eller RTL). Förutom de cirka 300 miljoner som har arabiska (295 miljoner) och hebreiska (5 miljoner) som modersmål finns det tio större språk som bygger på det arabiska alfabetet och som talas av ytterligare 300 miljoner människor. För att kunna stödja dem alla erbjuder SurveyRock möjligheten att skapa undersökningar på RTL-språk.

Jag ska visa dig de steg som krävs för att skapa en RTL-språköversikt, men det är egentligen väldigt enkelt. Det är samma sak som att skapa vilken annan typ av undersökning som helst, med undantag för ett enda ytterligare steg.

Skapa en undersökning

Vår resa börjar på din enkätöversikt. Klicka antingen på menyn i den svarta listen högst upp eller på den gröna knappen längst ner på "+Skapa" och sedan "Undersökning" för att skapa en från grunden eller "Undersökning från mallen" för att använda en av våra många fördefinierade mallar för undersökningar.

Undersökningens instrumentpanel.  Du kan skapa en undersökning härifrån.

När du har klickat på knappen öppnas ett nytt fönster. Ange namnet på din nya undersökning, en beskrivning och klicka på "Skicka in“.

Ange titel och beskrivning av din nya undersökning.  Beskrivningen behövs när du delar undersökningen på Twitter eller Facebook.

Nu har du kommit fram till enkätredigeraren och är redo att lägga till frågor eller andra enkätelement.

Ändra inställningar - Välj RTL

Men vänta! Nu är det dags att ta det där extra steget som vi nämnde tidigare. Klicka på "Inställningar" högst upp och bläddra till botten av sidan.

Klicka på Ja för att ändra språkriktningen för undersökningen till RTL.

Under rubriken "Språk från höger till vänster" klickar du på "Ja" och klicka sedan på den gröna "Spara inställningar" -knappen. Gå tillbaka till enkätredigeraren genom att klicka på "Redigera" högst upp.

Innan vi lägger till en fråga ändrar jag dock titeln på enkäten till något på arabiska. Vi kunde ha gjort detta när vi först skrev in titeln, men jag glömde det. 😳

Jag ber i förväg om ursäkt till alla våra arabiska läsare.  Jag kan inte språket och måste förlita mig på Google Translate för att få fram texten till denna exempelundersökning.  

Det enklaste sättet att ändra titeln är att klicka på "Redigera" bredvid titeln högst upp i grönt.

Uppdatera titeln på undersökningen.

Vi ska skapa en enkät om feedback på seminarier, så skriv in "ندوة استطلاع رأي الحدث" i titelfältet och klicka på "Uppdatera". Du märker att texten automatiskt går från höger till vänster. Är inte tekniken fantastisk?!

Lägg till en fråga

Eftersom syftet med den här övningen bara är att visa hur man skapar en RTL-enkät kommer jag bara att lägga till en grundläggande fråga. Vi frågar de svarande i undersökningen vad deras helhetsintryck av vårt evenemang var. Dubbelklicka på "+" för att infoga en fråga och dubbelklicka sedan på "Betygsskala" så att Add Klassificeringsskala Fråga öppnas.

Skapa en fråga i form av en betygsskala för att visa att du kan använda det arabiska språket.

I rutan "Fråga" längst upp skriver du in din första fråga, till exempel "بشكل عام ، ما مدى رضاك عن ندوتنا". (Hur nöjd var du överlag med vårt seminarium).

Skriv in vad du vill ha på höger sida av frågan ("plats", "talare") i rutan för valmöjligheter.

Därefter ska jag välja skalningsalternativet för den här frågan. Normalt skulle jag välja något som "Likertskala 5 alternativ (nöjd -> missnöjd)", men just nu är de fördefinierade alternativen alla på engelska. Det är inget problem alls! Från rullgardinsmenyn väljer du helt enkelt "Användardefinierad..." och i den nedre textrutan kan jag skriva in den arabiska översättningen av de 5 valen:

راض جدا
راض
محايد
غير راض
مستاء جدا

Klicka på "Lägg till" och du kan se din första fråga. Lägg märke till att alla alternativ och titlar står från höger till vänster.

Fråga på arabiska med skrivning från höger till vänster.

Vi kan klicka på knappen "Förhandsgranska" högst upp för att få en första titt på vår enkla enkät.

Förhandsgranskning av undersökningen, men vi måste fortfarande ändra texten i förloppsindikatorn och i knappen för att skicka in.

Det ser ganska bra ut än så länge, men det är inte perfekt ännu. Texten "Survey Completed" högst upp är fortfarande på engelska, liksom knappen "Submit" längst ner. Vi ändrar det nu.

Ändra text för avslutad undersökning och för framstegsindikatorn

Vi kan ändra båda dessa saker genom att gå tillbaka till sidan Undersökningsinställningar. Klicka på "Inställningar"i menyraden högst upp och bläddra ner till avsnittet Navigation. Under "Done/Submit Button Title" och "Progress Bar Title" skriver du in den översatta knapptexten. När det gäller förloppsindikatorn ska du se till att din text innehåller platshållaren "{X%}". Detta är nödvändigt för att visa procentandelen för slutförandet av undersökningen.

Ange titlarna på knappen Skicka och förloppsindikatorn. Lägg märke till att språket visas RTL (från höger till vänster).

Rulla till botten av sidan och klicka på "Spara inställningar" och klicka sedan på "Förhandsgranska"längst till höger i menyraden högst upp för att se våra ändringar.

Slutförd förhandsgranskning av undersökningen på arabiska i RTL.

Perfekt! Det är precis så här vi vill att vår undersökning ska se ut. Rubriken, frågetecknen, knappen och navigeringen är alla på arabiska och språkriktningen är från höger till vänster. Om du har några frågor får du gärna höra av dig i kommentarerna nedan.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESvenska