Поддръжка на език RTL (отдясно наляво)

В английския език пишем (и четем) отляво надясно, но има няколко езика, като арабски, иврит, персийски и урду, които се пишат в обратната посока - отдясно наляво (или RTL). В допълнение към приблизително 300-те милиона души, за които арабският (295 милиона) и иврит (5 милиона) са родни, съществуват десет основни езика, базирани на арабската азбука, които се говорят от още 300 милиона души. За да поддържа всички тях, SurveyRock предлага възможност за създаване на анкети на RTL езици.

Ще ви покажа стъпките, необходими за създаване на проучване на езика RTL, но това е много просто. То е същото като създаването на всеки друг вид проучване, с изключение на само една допълнителна стъпка.

Създаване на проучване

Нашето пътуване започва от таблото за управление на проучването ви. В менюто в черната лента в горната част или в зеления бутон в долната част кликнете върху "+Създаване" и след това "Проучване", за да го създадете от нулата, или "Проучване от шаблона" да използвате един от многото ни предварително дефинирани шаблони за проучвания.

Инструментално табло за проучване.  Оттук можете да създадете проучване.

След като щракнете върху този бутон, ще се отвори нов прозорец. Въведете името на новото си проучване, описание и щракнете върху "Подаване на“.

Въведете заглавието и описанието на новото си проучване.  Описанието е необходимо, когато споделяте проучването в Twitter или Facebook.

Вече сте в редактора на анкетата и сте готови да добавите въпроси или други елементи на анкетата.

Промяна на настройките - Изберете RTL

Но почакайте! Сега е моментът да извършите тази допълнителна стъпка, която споменахме по-рано. Щракнете върху "Настройки" в горната част и превъртете до долната част на страницата.

Щракнете върху Да, за да промените посоката на езика на проучването на RTL.

Под заглавието "Езици отдясно наляво" щракнете върху "Да" и след това щракнете върху зеления "Запазване на настройките" бутон. Върнете се към редактора на проучването, като щракнете върху "Редактиране на" в горната част.

Преди да добавим въпрос обаче, ще променя заглавието на проучването на нещо на арабски език. Можехме да направим това още при първото въвеждане на заглавието, но забравих. 😳

Предварително се извинявам на всички наши арабски читатели.  Не знам езика и ще трябва да разчитам на преводача на Google, за да получа текста за това примерно проучване.  

Най-лесният начин за промяна на заглавието е да щракнете върху "Редактиране на" до заглавието в горната част в зелено.

Актуализирайте заглавието на проучването.

Ще създадем проучване за обратна връзка от семинара, така че въведете "ندوة استطلاع رأي الحدث" в полето за заглавие и щракнете върху "Актуализация". Ще забележите, че текстът автоматично преминава отдясно наляво. Не е ли невероятна технологията?!

Добавяне на въпрос

Тъй като целта на това упражнение е просто да ви покаже как да създадете RTL проучване, ще добавя само един основен въпрос. Нека да попитаме респондентите на проучването какво е цялостното им впечатление от нашето събитие. Щракнете два пъти върху "+", за да вмъкнете въпрос, и след това щракнете два пъти върху "Скала за оценка", така че Add Въпрос по скалата за оценка отваря се прозорец.

Създаване на въпрос от скалата за оценяване за демонстриране на уменията по арабски език

В полето "Въпрос" в горната част въведете първия въпрос на проучването, например "بشكل عام ، ما مدى رضاك عن ندوتنا". (Като цяло, доколко сте доволни от нашия семинар).

В полето за избор въведете това, което бихте искали да се появи от дясната страна на въпроса ("място на провеждане", "говорители").

След това ще избера опцията за мащабиране за този въпрос. Обикновено бих избрал нещо като "Скала на Ликерт 5 варианта (доволен -> недоволен)", но в момента всички предварително зададени варианти са на английски език. Това не е никакъв проблем! От падащото меню просто избирам "User defined..." и в долното текстово поле мога да въведа арабския превод на тези 5 избора:

راض جدا
راض
محايد
غير راض
مستاء جدا

Щракнете върху "Добавяне" и ще видите първия си въпрос. Обърнете внимание, че всички опции и заглавието са разположени отдясно наляво.

Въпрос на арабски език с писане отдясно наляво.

Можем да кликнем върху бутона "Преглед" в горната част, за да разгледаме за първи път нашето просто проучване.

Предварителен преглед на проучването, но все още трябва да променим лентата за напредъка и текста на бутона за изпращане.

Засега изглежда доста добре, но все още не е съвършен. Текстът "Survey Completed" (Проучването е завършено) в горната част все още е на английски език, както и бутонът "Submit" (Изпрати) в долната част. Нека да променим това сега.

Промяна на текста на лентата за завършено проучване и напредък

Можем да променим и двете неща, като се върнем на страницата Настройки на проучването. Щракнете върху "Настройки" в лентата с менюта в горната част и превъртете надолу до раздела Навигация. Под "Заглавие на бутона Done/Submit" и "Заглавие на лентата за напредък" въведете преведения текст на бутона. За лентата за напредъка се уверете, че текстът ви включва заместителя "{X%}". Това е необходимо, за да се покаже числото на процента на завършеност на проучването.

Въведете заглавията на бутона за изпращане и лентата за напредък. Забележете как езикът е показан RTL (отдясно наляво)

Превъртете до дъното на страницата и щракнете върху "Запазване на настройките" и след това кликнете върху "Преглед" в крайния десен ъгъл на лентата с менюта в горната част, за да прегледате промените.

Завършен преглед на проучването на арабски език в RTL.

Перфектно! Точно така искаме да изглежда нашето проучване. Заглавието, текстът на въпроса, бутонът и навигацията са на арабски език, а посоката на езика е отдясно наляво. Ако имате някакви въпроси, моля, уведомете ни в коментарите по-долу.

Коментари

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски