Топ ефективни комуникационни стратегии за малкия бизнес

Наложително е да работите върху уменията си за стратегическа комуникация с всички, свързани с вашия бизнес. Без ефективни методи за комуникация недостатъците се разпростират до проблеми и недоразумения, които могат да се отразят сериозно на бизнес репутацията ви.

Ето как можете да усъвършенствате уменията за комуникация във вашия бизнес и да предотвратите проблемите, които възникват при липса на комуникация или при неправилно предаване на съобщението.

Първо слушайте

Слушането е в основата на всяка комуникация. Всъщност добър начин да станете по-добър слушател е да ограничите разсейващите фактори, които си проправят път в разговора и които затрудняват цялостното възприемане на предаваното послание. Всъщност това са малките неща. Затворете имейл акаунта си, включете телефона си на тих режим, затворете вратата по време на среща и се убедете сами. Освен това се опитайте да не се разсейвате със собствените си мисли; човекът пред вас заслужава цялото ви внимание.

Обръщайте внимание на лошите отзиви

Пренебрегването на обратната връзка би било лош ход, независимо колко незначителна може да изглежда тя. Възможно е някой да има оплакване от вашия продукт или да е възникнал незначителен конфликт. Ваша задача е да реагирате незабавно. Дори да е само кратко изречение, покажете на клиентите си, че разглеждате въпроса, за да не ги загубите и за да знаят, че се интересувате от това, което имат да кажат, и че ги приемате сериозно. В противен случай ще имате не просто недоволни клиенти, а недоволни и ядосани клиенти. Освен това, за да функционира дейността ви ефективно, е важно да имате отворени линии за комуникация. По този начин ще можете да подобрите дейността си и да отговорите на изискванията на целевия си пазар. Изпращането от време на време на анкета или въпросник до вашите клиенти е метод на добра практика за събиране на обратна връзка.

Да знаете какво да кажете

Част от ефективната комуникация е да задавате правилните въпроси, за да получите необходимите отговори. Във всеки разговор винаги има подсказки за това кои въпроси ще ви доведат до отговори и кои въпроси трябва да избягвате. Например, да кажем, че имате служител, който изостава от останалите членове на екипа и се нуждае от мотивация. Като задавате правилните въпроси, би трябвало да можете да помогнете за решаването на основния проблем, вместо само да го влошите.

Направете всичко възможно

Срещите са класически пример за това как да губим време. Можете обаче да промените това, поне за вашия бизнес. Планирайте и организирайте - това е ключът. Създайте дневен ред и го раздайте на всички участници предварително. Най-важното нещо, което трябва да направите, е да уважавате времето на всички, да направите дискусиите възможно най-ефективни и да предадете посланието си възможно най-ефективно.

Двупосочна комуникация

Комуникация и обратна връзка

Двупосочната комуникация може да ви помогне да спестите време и да се уверите, че нищо не е оставено на случайността. Тя е по-бърза и дава възможност и на двете страни да отстранят евентуални недоразумения, като се уверят, че другият човек е разбрал какво се опитвате да кажете.

Ако сте собственик на интерактивен бизнес, вероятно получавате обратна връзка ежедневно. Това е полезна информация, която може да ви помогне да се подобрите и дори да разработите нова стратегия.

Не чакайте клиентът или служителят да ви потърси с отдавна назряващ проблем. Бъдете проактивни в търсенето на потенциални трудности или конфликти.

Коментари

  • Communication Effectiveness
    October 24, 2020 в 4:42 pm

    Благодаря за отличното съдържание. Искам да видя още повече скоро. Благодарим отново и продължаваме с чудесната работа!

  • Zoe
    March 15, 2022 в 1:15 pm

    Благодаря за споделянето на тази полезна информация! Надявам се, че ще продължите с нещата, които правите.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски