Силата на данните: Как онлайн проучванията могат да променят бизнеса ви

Въведение - Представете си, че държите кристална топка, която разкрива бъдещето на вашия бизнес.

Добре проведеното онлайн проучване е като ДНК тест на вашия бизнес - то прониква под повърхността, разкривайки тайни, които могат да повишат ефективността на работата, удовлетвореността на клиентите и печалбите ви до нови висоти. В това задълбочено ръководство ще разгледаме неизползвания потенциал на онлайн проучванията. Независимо дали сте малък бизнес, или издигащо се предприятие, ви очакват полезни съвети, подкрепени с твърди данни и експертни прозрения. Бъдещето на вашия бизнес започва тук.

Отключване на психологията на клиентите - Какво бихте направили, ако можехте да прочетете мислите на клиентите си?

Всички сме любопитни какво се случва в съзнанието на нашите клиенти. Това е все едно да искате да узнаете тайната рецепта за специалния сос на баба ви - тя може да промени всичко. Разбирането на психологията на клиентите не е запазена територия за обучени психолози - това е суперсила, която онлайн проучванията дават директно в ръцете ви. Като задавате целенасочени въпроси, можете да разчистите пластовете и да откриете не само какво мислят вашите клиенти, но и защо го мислят. Според доклад на Forrester 73% от фирмите смятат, че разбирането на клиентското преживяване е съществен аспект за задържането на клиентите.

Психология на клиента

Практически съвет

Започнете с въпроси на повърхностно ниво и постепенно преминете към въпроси, които задълбочават психологията на клиента. Например, вместо просто да попитате: "Хареса ли ви нашият продукт?", включете последващ въпрос, например: "Можете ли да ни кажете с какво нашият продукт се отличи за вас?

Ангажираност на служителите: Пренебрегваният актив

Представете си свят, в който служителите ви са не просто работници, а посланици на марката. Ангажираността на служителите отдавна е безспорен герой в историята на бизнес успеха. Докато повечето компании влагат ресурси в ангажирането на клиентите, те често пренебрегват значението на напълно ангажираната работна сила. С помощта на онлайн проучвания можете да измерите пулса на служителите си, за да се уверите, че те са толкова запалени по вашата марка, колкото и вие. Доклад на Gallup показва, че компаниите с високо ангажирана работна сила превъзхождат своите колеги с 147% в печалбата на акция и са 21% по-печеливши.

Практически съвет

Проучванията на служителите трябва да бъдат анонимни, за да се насърчат откровените отговори. Не забравяйте да действате по получената обратна връзка, като покажете на служителите си, че тяхното мнение е важно.

"За да спечелите на пазара, първо трябва да спечелите на работното място."

Дъг Конант

Подобряване на разработването на продукти и услуги

Помислете за iPhone преди пускането му на пазара - никой не го е искал изрично. Apple обаче установи скрита нужда и я запълни по блестящ начин. Това е силата на проницателното разработване на продукти. С помощта на онлайн проучванията можете да се възползвате от тази съкровищница от потребителски прозрения, за да създадете продукти или услуги, които не само отговарят, но и предвиждат пазарните изисквания. Компании като Apple използват широко данните и обратната връзка от потребителите преди всяко пускане на значим продукт на пазара.

Практически съвет

Използвайте отворени въпроси в проучванията си, за да получите по-обширна обратна връзка, разкривайки какво наистина желаят клиентите - дори ако те самите все още не го знаят.

Маркетинг, базиран на данни: Кажете "не" на гадаенето

Дните, в които маркетинговата ви стратегия се основаваше на интуицията и действията на конкурентите, отдавна отминаха. Подходът, основан на данни, ви предлага еквивалента на очила за нощно виждане в тъмна стая. Онлайн проучванията могат да ви дадат ценни данни за демографските характеристики на клиентите, поведението им при покупка и дори за вида маркетингови канали, които предпочитат. Според Глобален институт McKinsey, предприятията, управлявани от данни, имат 23 пъти по-голяма вероятност да придобият клиенти.

Практически съвет

Включете въпроси от проучването, които определят откъде идват повечето от клиентите ви и какво ги е накарало да направят покупка. Това ще ви помогне да разпределите маркетинговите си ресурси по-ефективно.

"Без анализ на големи обеми от данни компаниите са слепи и глухи и се лутат в мрежата като елени на магистрала."

Джефри Мур

Оптимизиране на оперативната ефективност - Колко време и пари губите поради неефективност?

Неефективността е невидимият данък, който всеки бизнес плаща, често несъзнателно. С помощта на онлайн проучвания можете да хвърлите светлина върху тези тъмни кътчета, като попитате служителите, доставчиците и дори клиентите си къде виждат неефективност във времето, парите или ресурсите. Получените сведения могат да бъдат като включване на светлина в тъмна стая, осветявайки области за потенциални икономии и оптимизация. Както Питър Дракър е казал: "Ефикасността е да правиш нещата правилно, а ефективността - да правиш правилните неща."

Практически съвет

Редовно провеждайте анкети сред служителите си относно затрудненията в работата и областите за подобрение. Приемете сериозно обратната връзка и действайте в съответствие с нея, за да направите бизнеса си по-ефективен.

Управление на риска и готовност при кризи

Животът е пълен с изненади, а в бизнеса не всички изненади са приятни. Ефективното управление на риска се състои в това да предвидите потенциалните кризи и да бъдете подготвени. Едно вътрешно онлайн проучване може да ви помогне да оцените доколко добре екипът ви разбира протоколите за спешни случаи, какви рискове предвижда и доколко се чувства подготвен. Проучване на Deloitte показва, че 49% от предприятията използват анализ на данни за управление на риска.

Практически съвет

Използвайте проучвания, за да извършите SWOT (силни страни, слабости, възможности, заплахи) анализ на вашата компания от различни гледни точки: служители, ръководство и дори клиенти.

Конкурентно предимство - с какво се различавате от конкурентите си?

В условията на пренаситен пазар открояването често може да изглежда като непреодолимо предизвикателство. Но какво би станало, ако знаехте какво точно кара клиентите ви да изберат вас, а не вашите конкуренти? Онлайн проучванията ви дават тази суперсила. Като навлезете дълбоко в предпочитанията на клиентите, можете да адаптирате уникалното си предложение за продажба (USP) към това, което наистина е важно за вашата аудитория.

Практически съвет

Използвайте въпроси за сравнителен анализ на конкурентите в проучването си, за да определите къде превъзхождате конкурентите си и къде изоставате.

Заключение

В това ръководство сме се задълбочили в трансформиращата сила на онлайн проучванията за бизнеса - от разбиране на психологията на клиентите до оптимизиране на оперативната ефективност и от управление на риска до придобиване на конкурентно предимство.

Следващият голям скок в успеха на вашия бизнес е само на една анкета разстояние. Възползвайте се от деня и започнете да изготвяте проницателни стратегии, базирани на данни, които ще насочат бизнеса ви към по-проспериращо бъдеще.

Коментари

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски