Повишаване на ниското морално състояние с по-добри комуникации със служителите

комуникация със служителите


Проучване на службата за подбор на персонал Accountemps попита висшите ръководители за стратегиите за повишаване на ниския морал на служителите. По-добрата комуникация е посочена от 48% от ръководителите като най-доброто решение за ниския морал.

Програмите за признаване са следвани от 19%; парични награди за изключителни постижения са предложени от 13%; а неочакваните награди, като подаръчни сертификати или билети за спортни събития, са предпочитаното действие за 11%.

33% от анкетираните също така отговарят, че липсата на открита и честна комуникация с членовете на персонала е на първо място в списъка с грешни управленски стъпки, които могат да подкопаят морала, следвана от непризнаването на постиженията на служителите - 19%.

Проучвания на удовлетвореността на служителите са чудесен начин да започнете да подобрявате комуникацията си със служителите и да разберете дали те са щастливи и мотивирани. Онлайн проучвания на SurveyRock са чудесен инструмент за получаване на необходимата обратна връзка от служителите, като предлагат анонимност, която е от съществено значение за откровената обратна връзка.

За да извлечете максимална полза от проучванията на служителите, имайте предвид тези фактори:

  • Ръководството на компанията трябва ясно да съобщи три основни точки: Защо, Какво и Как на проучването. Слуховете ще започнат да се разпространяват веднага щом се разчуе за проучването, затова е важно ясно да се обясни защо компанията провежда проучването в този момент, какво се надява да постигне в резултат на проучването и как възнамерява да използва резултатите от него.
  • Преди да разгърнете проучването, вдигнете малко шум: публикувайте няколко съобщения предварително и накарайте мениджърите да говорят със служителите, което ще ги накара да говорят помежду си. Това ще помогне за увеличаване на броя на отговорите.
  • Очаквайте известен скептицизъм, цинизъм и съпротива от страна на служителите - това е част от процеса на промяна. В началото хората са склонни да се съсредоточат върху разочарованието си; в по-голямата си част циникът често е просто разочарован идеалист. С течение на времето много хора стават по-ангажирани с решаването на проблеми.
  • Винаги включвайте служителите в усилията за промяна, тъй като това помага да се спечели тяхната ангажираност. Освен това то внушава на служителите, че макар да имат право да изразяват законни опасения, те също така са длъжни да предлагат и работят за намиране на решения.
  • След провеждане на проучване на служителите ръководството трябва да предприеме действия в отговор на резултатите от проучването. Непредприемането на действия може да породи цинизъм и да доведе до намаляване на морала на служителите. Всички действия и постигнат напредък трябва да бъдат признати вътрешно и популяризирани, така че служителите да могат ясно да разберат въздействието на проучването.

Не забравяйте, че повечето служители са толерантни, прощават и разбират, че за да се променят нещата, е необходимо време. Това, което те искат най-много, е да видят, че ръководството има добри намерения и полага честни усилия да подобри работната среда.

Коментари

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски